Wat is cryptocurrency

Eigenlijk is cryptocurrency niets meer dan digitaal geld. Net als euro's en dollars heb je ook digitale munten zoals bitcoin en litecoin. Waar euro's en dollars daadwerkelijk tastbaar zijn, is cryptocurrency dit niet. Eigenlijk bestaat het uit digitale stukjes code die goed zijn versleuteld. De beste manier om het uit te leggen, is als volgt:

Sorteren op:
Exchange Coins Commissie Registratie bonus Populair
Exchange Coins Commissie Beoordeling
Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

Wanneer je een briefje van 50 euro bekijkt, dan zie je een serienummer staan. Dit serienummer bevat heel veel informatie, bijvoorbeeld de herkomst van het biljet, de drukker, de platen waarmee het biljet is gemaakt etc. Wanneer je het fysieke biljet nu weghaalt en alleen de code ergens opslaat, dan heb je in principe het idee van cryptocurrency. Die code is nog steeds €50,- waard, alleen heb je het niet meer fysiek in handen. Het stukje code omvat dus een bepaalde waarde. Zo werkt het ook met cryptovaluta.

Cryptocurrency & blockchain: hoe zit dit precies?

Waarom is cryptocurrency gemaakt?

Na de kredietcrisis van 2008, waar banken en financiële instellingen grote schuld in hebben gehad, is het vertrouwen in banken flink afgenomen. Veel mensen hebben weinig tot geen kennis van financiële zaken zoals hypotheken en leningen, dus men gaat er vanuit dat banken en financiële instellingen betrouwbaar en eerlijk advies afgeven. Dit bleek niet het geval. Daarom was men van mening dat er een manier moest komen om betalingen transparant te voltooien zonder de tussenkomst van banken. Om deze reden is cryptocurrency opgezet.

Wanneer is cryptocurrency opgezet?

In 2008 kwam een programmeur (Satoshi Nakamoto - pseudoniem) met een paper waarin hij het hele principe van blockchain uitlegde. Hij noemde het: "Bitcoin: a peer-to-peer electronic cash system". Het idee was een digitale betalingsmethode waar men zonder tussenkomst van banken een betaling kon doen. Er moet echter wel iemand zijn die transacties verifieerd en zorgt dat geld niet dubbel wordt uitgegeven. Dit wordt allemaal afgevangen door het feit dat elke "deelnemer" elkaar automatisch controleert middels een zogenaamd proof of work systeem.

Het gehele technische verhaal vind je hier

Op 3 januari 2009 bracht de programmeur het netwerk en de eerste bitcoin uit.

Bitcoin mining

De bitcoin is dus de allereerste cryptomunt, opgezet door de oorspronkelijke bedenker. Je kunt het dus zien als de oermunt. Maar hoe wordt een bitcoin dan precies gemaakt? Eigenlijk is het minen van bitcoins het verkrijgen van een beloning voor het beschikbaar stellen van je computer aan het netwerk. De blockchain dient constant gecontroleerd te worden om er zeker van te zijn dat er geen dubbele uitgaves worden gedaan en dat betalingen gevalideerd worden. Hiervoor is rekenkracht nodig. Om deze rekenkracht te verzorgen, geeft de blockchain elke computer die een nieuw blokje verzorgd, een beloning in de vorm van bitcoins.

Meer over mining vind je hier

Overheden en banken

Banken en overheden gooien massaal de kont tegen de krib en komen al met beleid en regelgeving om cryptocurrency de nek om te draaien. Ergens is dat een logische angst: zij gaan namelijk veel minder invloed krijgen op het wereldwijde betalingsverkeer. Het gecentraliseerde karakter van de cryptovaluta is juist een van de voordelen

Een van de veelgehoorde redenen is de angst dat cryptocurrency door het anonieme karakter veelvuldig gebruikt gaat worden voor het financieren van oorlog. Echter, momenteel wordt oorlog ook al gefinancierd, en daar komt geen cryptocurrency aan te pas.

Een ander veelgehoord argument is dat de overheid in dit geval niet meer garant kan staan voor het spaargeld van zijn burgers. Echter, banken hebben het al eerder klaargespeeld om een crisis te veroorzaken, dus of de banken dan echt te vertrouwen zijn, is ook maar de vraag.

Het is dus een angst voor verandering en de angst om zeggenschap en invloed kwijt te raken. Dat maakt het lastig voor blockchain en cryptocurrency om te floreren.

Lees meer
Nu cryptovaluta kopen & staken?
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Bitvavo