Initial Coin Offering (ICO) scams

Bij veel cryptoliefhebbers zijn ze erg populair: Initial Coin Offerings. Een Initial Coin Offering is eigenlijk gelijk aan beleggen in een startup: je koopt in principe nog-niet-bestaande cryptocurrency. De opbrengsten van een ICO worden vervolgens gebruikt om het bedrijf daadwerkelijk vorm te geven en op te richten. Het kan dus ook worden gezien als een vorm van crowdfunding. 

Koop cryptovaluta via Bitpanda >>

 

Vaak wordt er een geweldig beeld geschetst van de ICO: gouden bergen en geweldige toepassingen. Logisch, want de eigenaars willen natuurlijk zo veel mogelijk ICO's verkopen, waardoor zij een groter startkapitaal hebben om hun coin daadwerkelijk mee te creëren. De vraag is echter: komt het geld ook daadwerkelijk terecht waar men zegt dat het terecht komt? 

Zijn ICO's legit?

Laten we beginnen met de cijfers: meer dan de helft van de ICO's die in 2017 zijn opgericht, staan momenteel in de boeken als "gefaald" (ten tijde van schrijven - feb 2018). Dit betekent dat er te weinig support is om de financieringsfase af te ronden, óf men kan de beloftes die zijn gedaan niet (meer) waarmaken waardoor het project wordt gepauzeerd. Uiteindelijk maakt dit het vooral een zeer risicovol product. Echter is het ook een product waarmee men graag potentiële investeerders oplicht. 

 

Sterker nog: online staan zelfs stappenplannen hoe je zelf een ICO scam kunt oprichten. In principe heb je niet meer nodig dan een professioneel uitziende website (een  wordpress thema will do), een "team" dat bestaat uit zelf verzonnen professionals waaronder programmeurs om het geheel werkend te maken, en een persoon met het nodige (virtuele) aanzien in de cryptowereld om de announcement te maken. 

 

Kortom: het is ontzettend gemakkelijk om een dergelijke ICO op te zetten en er vervolgens met de zuurverdiende centen van de investeerders vandoor te gaan. Geen haan die er naar kraait. 

Hoe voorkom je slachtoffer te worden van een ICO scam? 

De gemakkelijkste oplossing? Gewoon niet in investeren. Vaak is het gebakken lucht en het risico is gigantisch groot. Wat dat betreft zijn er veel betrouwbaardere investeringsmogelijkheden, maar we kunnen het ons voorstellen dat het lonkt. Dus er zijn enkele manieren waarop je kunt zien of een ICO legit is. 

 

> Check de website en kijk goed naar de personen achter de website. Staan er foto's en namen op? Wellicht een link naar een LinkedIn profiel? Bij twijfel: stuur een mail of vul het contactformulier in en vraag er naar. Als je van plan bent om te investeren en ze zijn een legit partij, dan geven ze je graag de informatie die je nodig hebt. 

 

> Doe een reverse search naar de foto's, als deze op de website staan. Als de foto op veel meer websites is gebruikt en bijvoorbeeld een stock foto is, dan is de persoon erachter waarschijnlijk ook fictief. 

 

> Spit de whitepaper goed door en probeer door de blabla heen te lezen. Wát is er zo speciaal aan deze ICO? Bieden ze iets unieks? Is het daadwerkelijk zo'n 'gat in de markt' als ze beweren? Wees dus kritisch. 

 

Met deze tips minimaliseer je de kans dat je in een ICO scam trapt. Toch is er alsnog voorzichtigheid geboden wanneer een ICO door de bovenstaande check komt. Initial Coin Offers gaan namelijk vaak alsnog niet door, ook al lijkt alles een supergoed idee. Dit kan onder andere liggen aan de moeilijkheidsgraad van het programmeerwerk, waardoor de ICO strandt. 

Lees meer
Sluiten [x]
Koop 95+ cryptovaluta via de gemakkelijkste exchange van Litebit
Handelen in cryptomunten met Bitvavo
Nu cryptovaluta kopen & staken?