Het kopen en verkopen van cryptomunten wordt op een exchange gedaan. Bitfinex is zo'n crypto exchange waarop mensen cryptocurrency kunnen kopen en verkopen. Middels vraag en aanbod van gebruikers kan er dagelijks actief worden gehandeld in een breed scala aan cryptomunten. Bitfinex is opgericht in 2012, waardoor het tot de eerste platformen ooit behoort die het mogelijk maakte om te handelen in crypto's. In de jaren dat ze actief zijn, is de exchange uitgegroeid tot één van de grotere spelers in de markt, met veel gebruikers en verhandelbare munten.
Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Hong Kong, maar de exchange is wereldwijd te gebruiken. Doordat Bitfinex een van de eerste spelers was binnen de markt van de cryptocurrencies hebben ze veel tijd gehad om te kunnen groeien. Echter is de exchange niet de grootste, aangezien spelers zoals Bittrex en Binance alsnog een groter aanbod hebben. Bitfinex heeft een interface die op verschillende manieren aangepast kan worden naar de wensen van de gebruiker. Hierdoor is er sprake van een hoog gebruiksgemak, wat het prettig maakt om te handelen. In deze cryptocurrency exchange review over Bitfinex komen alle zaken aan bod die je een goed beeld geven van deze exchange. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en komen er geen onaangename verrassingen naar voren.
In tegenstelling tot veel concurrenten is het bij Bitfinex wel mogelijk om dollars en euro's te storten naar je wallet. Dit maakt het erg gemakkelijk voor beginnende handelaren om Bitfinex te gebruiken voor hun cryptocurrency investeringen. Middels een bankoverschrijving kunnen euro's worden overgemaakt naar een wallet binnen Bitfinex. Hiermee kan vervolgens Bitcoin, Ethereum of andere cryptovaluta mee worden aangeschaft.
Het verifiëren van een account wordt door Bitfinex aangeraden, maar dit is niet nodig om te beginnen met handelen. Het is namelijk mogelijk om tot een bepaalde hoogte te handelen met cryptomunten. Echter zijn hier wel limieten aan verbonden, vandaar dat het aan te raden is om een account te verifiëren. Verder is het niet mogelijk om geldeenheden als dollars of euro's te storten of op te nemen als een account niet geverifieerd is. Dit is sowieso een vrij unieke mogelijkheid, aangezien veel vergelijkbare exchanges deze mogelijkheid niet bieden.
Om een account te verifiëren heeft Bitfinex verschillende informatie van je nodig. Allereerst je leeftijd, telefoonnummer, e-mailadres en woonadres. Vervolgens komt er wederom een gedeelte waarvan ze zich onderscheiden ten opzichte van andere exchanges; er dienen namelijk twee vormen van identificatie opgestuurd te worden. Bij vrijwel alle concurrenten is dit er slechts één. Bitfinex geeft aan dat wanneer iemand geen tweede identificatiebewijs kan aanleveren er een aanvraag kan worden gedaan voor een skype gesprek. Tijdens dit gesprek kan dan worden aangetoond of je daadwerkelijk de persoon bent die je zegt dat je bent. Dit is natuurlijk een erg onpraktische en vreemde maatregel die voor beide partijen tijdsintensief is. Daarom is het aan te raden om gewoon twee identificatiebewijzen aan te leveren, om je onnodig gedoe met de verificatie te besparen.
Bij een exchange zoals Bitfinex is het van enorm belang om de gebruikers ten alle tijden een veilige omgeving te bieden. Gebruikers dienen hier immers hun eigen geld voor te gebruiken, waardoor er voldoende veiligheid geboden moet worden. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van een SSL certificaat. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens die van en naar de website worden verstuurd beveiligd worden met een encryptie. Dit wil zeggen dat het vrijwel niet te achterhalen is wat deze gegevens zijn, om veiligheid te bieden voor de gebruikers. Er worden immers persoonlijke gegevens achter gelaten en daarnaast zit er natuurlijk een bepaalde waarde aan de cryptomunten, waardoor het belangrijk is dat deze veilig verhandeld kunnen worden.
Tijdens het inloggen wordt uiteraard een wachtwoord vereist, maar daarnaast is er ook een mogelijkheid om Two Factor Authentication in te schakelen. Wanneer je dit ingeschakeld hebt, is enkel een wachtwoord niet meer voldoende om in te loggen. Er dient dan ook nog een unieke code ingevuld te worden die gegenereerd wordt door een applicatie van Google. Dit is ook mogelijk met andere applicaties, echter heeft die van Google doorgaans de voorkeur. Deze code blijft constant veranderen, waardoor deze niet hergebruikt kan worden. Ook dit draagt in grote mate bij aan de veiligheid van de website. Daarnaast is er zoals hierboven beschreven staat ook sprake van een account verificatie proces middels het uploaden van een legitimatiebewijs. Niet alleen is het hiervoor belangrijk dat de veiligheid op de website in orde is, maar draagt dit ook bij aan de veiligheid van een account. Hierdoor is het veel moeilijker voor een ongeautoriseerd persoon om toegang te krijgen tot accounts waartoe ze eigenlijk geen toegang horen te hebben.
Er zijn in totaal zo'n 60 verschillende cryptomunten beschikbaar op Bitfinex. Hiermee zijn ze niet de grootste aanbieder, maar zeker ook niet de kleinste. De voornaamste munten zijn allemaal aanwezig in het aanbod van de exchange. Denk hierbij aan munten zoals Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, NEO en noem maar op. Het exacte aanbod kan vrij vaak veranderen, vandaar dat je voor een volledig overzicht van het aanbod het beste naar de website van Bitfinex zelf kunt gaan. Omdat wij op Webwallet niet alle munten kunnen tonen, laten wij alleen de top 10 munten zien die aanwezig zijn bij een cryptocurrency exchange.
In tegenstelling tot veel vergelijkbare exchanges is het bij Bitfinex wel mogelijk om bepaalde munten met dollars aan te schaffen. Het is dus niet nodig om eerst bijvoorbeeld Bitcoins aan te schaffen op een externe website, maar dit kan gewoon bij Bitfinex. Dit is wel alleen maar mogelijk middels Swift bank transfer, wat helaas wel vrij lang duurt en waar kosten aan verbonden zitten. Het is dus slim om eerst te kijken of het niet voordeliger is om bij een andere aanbieder Bitcoins aan te schaffen en deze vervolgens te verplaatsen naar je wallet binnen Bitfinex.
Het adres van de wallet waar je de valuta naar toe wilt sturen dient gekopieerd te worden, waarna je deze moet invullen als bestemming voor de munten. Dit werkt hetzelfde zoals bij andere exchanges. De wachttijden voor deze transacties verschillen enorm, aangezien deze afhankelijk zijn van hoe zwaar belast het netwerk is. Nog meer lezen over Bitfinex? Lees dan snel verder in deze cryptocurrency exchange review.
Het principe van de 'makers' en 'takers' wordt gebruikt om de hoogte van de commissie percentages te bepalen. Wanneer iemand een order plaatst die afwijkt van de huidige koersprijs heeft deze invloed op deze koersprijs. Hierdoor is deze persoon een 'maker'. Een 'taker' daarentegen plaatst een order voor de huidige koers. Hierdoor wordt deze order direct gevuld en heeft deze dus niet zo'n invloed op de koersprijs zoals een 'maker' dat heeft.
Het te betalen commissie percentage is voor een 'maker' dan ook een stuk lager dan voor een 'taker'. Het hoogste percentage voor een 'maker' is 0,1% en kan, afhankelijk van de hoogte van de order, zelfs volledig verdwijnen. Het commissie percentage voor een 'taker' ligt tussen de 0,2% en 0,1%. Voor de kleinere handelaar die dit voor zichzelf doet zal vrijwel altijd het hoogste percentage gelden, aangezien het eerste aangepaste tarief pas begint te gelden vanaf een waarde van $500.000.
Bitfinex ondersteund op dit moment 52 landen, waardoor het voor inwoners van deze landen dus mogelijk is om een legitimatiebewijs op te sturen en een account te laten verifiëren. Voor mensen die niet woonachtig zijn in een van deze landen is het dus wel mogelijk om een account aan te maken, maar niet om deze te laten verifiëren. Het zal dus niet mogelijk zijn om geldeenheden als euro's en dollars te storten voor deze personen.
Bitfinex heeft een Support Center opgesteld voor handelaren die met vragen zitten over alles wat met de Bitfinex cryptocurrency exchange te maken heeft. Allereerst is er een F.A.Q. Aanwezig, waar de veelgestelde vragen direct beantwoord worden. Middels het gebruiken van zoekwoorden of het browsen in de categorieën kan de gewenste vraag worden gevonden. Mocht deze er niet tussen zitten, dan kan er contact worden gezocht met een werknemer van Bitfinex. Ook dit kan middels het Support Center. Wel wordt hier heel erg gestuurd op een standaard antwoord uit de F.A.Q., zodat de medewerkers vrij blijven voor andere zaken.
Een telefoonnummer of e-mailadres geven ze niet en een live chat is niet aanwezig. Het lijkt erop dat Bitfinex er erg op stuurt om geen persoonlijk contact te hebben. Daarnaast geven ze ook aan gebruikers voorrang te geven aan mensen die nog geen account hebben. Als je dus nog geen account hebt is de kans groot dat je vraag niet of pas heel laat beantwoord gaat worden.